| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време амбасаде:
Понедељак - петак: 09:00 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):

ПОНЕДЕЉКОМ,УТОРКОМ,СРЕДОМ и ЧЕТВРТКОМ од 10:00 - 15:00 часова (искључиво према унапред електронски ON LINE заказаним терминима). Режим рада конзуларног одељења молимо погледајте  ОВДЕ

Празници


Географска адреса:

Munkedamsveien 59B
0270 Оslo
NORWAY

Поштанска адреса на коју треба слати писма и препоручене пошиљке:

Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo

NORWAY

Телефон:  + 47 / 23 11 52 20 

КОНЗУЛАРНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ РАДНИМ ДАНОМ ОД 10:00 ДО 15:00 ЧАСОВА на 

телефон:  +47 23 11 52  23

Локација/Мапа
Факс:        + 47 / 23 11 52 27 Конзуларна надлежност

За  ВРЛО ХИТНЕ случајеве ван радног времена:

                 +47 / 908 04 967

Е-mail: Амбасада

            ambasada@serbianembassy.no

Е-mail: Конзуларно одељење

            konzularno@serbianembassy.no

Почасни конзули
Веб сајт: http://www.oslo.mfa.gov.rs/cir/  

Број банковног рачуна Амбасаде (NORDEA) за плаћање конзуларних услуга из Норвешке:  6001.07.02391. - ВАЖНО - УПЛАТУ ВРШИТИ НАКОН ЗАКАЗИВАЊА ТЕРМИНА ИСКЉУЧИВО У МЕСЕЦ У У ТОКУ КОЈЕГ JE  ТЕРМИН ЗАКАЗАН. КРАЈЕМ МЕСЕЦА (2-3 ДАНА ДО ИСЕКА МЕСЕЦА) УПЛАТА КОНЗУЛАРНЕ ТАКСЕ МОГУЋА ЈЕ САМО У ГОТОВОМ НОВЦУ. 

За уплате са Исланда: IBAN NO2460010702391, SWIFT:NDEANOKK.  - ВАЖНО - ПРЕ УПЛАТЕ КОНЗУЛАРНЕ ТАКСЕ МОЛИМО ПОШАЉИТЕ ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА И ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ИХ ЈЕ АМБАСАДА ПРИМИЛА. УПЛАТУ УВЕЋАТИ ЗА 50 НОК ЗБОГ ТРОШКОВА ТРАНСФЕРА НОВЦА.

Признаница о наплаћеној Републичкој административној такси биће достављена странци приликом преузимања/доставе предмета.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"ОНЛАЈН" ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПРУЖАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ УСЛУГА

Обавештавамо да се у Амбасади Републике Србије у Ослу од 31.маја 2022. године примењује нови начин заказивања термина за пружање конзуларних услуга за период од 01. Јула 2022. године.  
Странке ће самостално заказивати термине за пружање свих конзуларних услуга  искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ.  Ради резервације термина молимо да на доле наведном линку у прозору за избор земље укуцате почетна слова за Норвешку а затим кликом изаберете Норвешку. 

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/

За додатне информације, молимо да кликнете на ПОМОЋ у апликацији.

Уколико су у питању специфични случајеви потребно је да се за додатна појашњења и/или инструкције обратите емејлом на адресу Конзуларног одељења konzularno@serbianembassy.no

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Нове електронске услуге за држављане Републике Србије који живе и раде у иностранству

Држављани Републике Србије који живе и раде у иностранству,а који имају регистрован налог на порталу еУправа, могу од 31.10.2022. електронским путем да дају изјаву односно сагласност за издавање пасоша малолетном држављанину Републике Србије. Ова услуга се не наплаћује. Сагласност важи 30 дана.  Поред тога биће у могућности да прибаве електронски Извод из матичне књиге, као и електронско уверење о држављанству. Детаљи у вези са техничким предусловима могу се наћи  на порталу еКонзулат. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Издавање параметара за апликацију електронске идентификације ConsentID

Почев од 01.02.2023. године Амбасада РС Осло издаваће параметре за електронску идентификацију приликом коришћења апликације ConsentID. За више информација молимо погледајте рубрику Конзуларне услуге.

Путовање у Републику Србију са норвешким путним листом (Nodpass/Emergency passport)

Путници који планирају да путују у Републику Србију са норвешким путним листом (Nødpass/Emergency passport) могу то несметано учинити уколико се улазак односно излазак из Републике Србије одвија у границама важења поменутог документа.

 


 
 
 
Почетак рада првог српског православног храма у Бергену

На позив Црквене општине Свети Василије Острошки, амбасадор Драган Петровић боравио је 19. маја у Бергену где је присуствовао чину малог освећења првог српског православног храма у овом граду, Храма Жена Мироносица. Чин малог освећења храма и свету литургију служио је, по благослову митрополита Доситеја, архијерејски заменик скандинавски протојереј-ставрофор Душан Д. Раковић, уз саслужење протојереја Александра Зељковића, јереја Светислава Рађена и протонамесника Реље Банчевића.
Свечаности су, поред великог броја чланова српске дијаспоре из Бергена и шире околине, присуствовали и отац Михаил Лукулеску, парох Румунске православне цркве, и отац Теодор Сване, парох Норвешке православне цркве, док су представници Норвешке цркве за регион Хордаланд упутили своје честитке поводом почетка рада храма.
Током боравка амбасадор Петровића у Бергену организовани су и одвојени сусрети са локалним представницима Црквене општине, као и са руководством Друштва Срба и пријатеља Србије, са којима је разговарано о актуелним и будућим пројектима од интереса за нашу заједницу у овом делу Норвешке.


Обележавање Дана победе у Другом светском рату 9. мај 2024. године

Амбасадор Драган Петровић говорио је 8. маја 2024. године на комеморацији поводом Дана победе у Другом светском рату на Југословенском ратном гробљу у Ботну, у близини Рогнана, на коме је сахрањено преко 1.600 интернираца, већином из Србије.
Присутнима су се овом приликом обратили и Кнут Фловик Турсен, председник Фондације „Крвави пут“, као и Рунар Лувдал Јенсен, председник Општине Салтдал, док је протојереј Александар Зељковић из Црквене општине Св. Василије Острошки из Осла служио парастос пострадалима. Венац на споменик су положили потомци преживелих логораша, а уприличен је и краћи уметнички програм. Догађај је по први пут од свог оснивања организовала Фондација „Крвави пут“, које иконично обележје се иначе налази стени покрај пута у близини меморијала. Комеморацији су поред гостију из Србије и њихових пријатеља из Рогнана, Фаускеа и Бодоа, присуствовали и представници академске заједнице Саша Димитријевић, Улф Ћетил Баке и Мајкл Стоке, који доприносе даљем истраживачком раду о страдањима више хиљада Срба у норвешким логорима, као и Магнхилд Мартинусен, која је као дете живела непосредно поред логора и храном, упркос претњама окупатора, помагала наше затворенике током трајања рата.


Портал за странце "Welcome to Serbia"

Страни држављани могу поднети захтев за издавање визе Ц или Д онлајн преко Портала за странце "Welcome to Serbia" који се налази на интернет страници www.welcometoserbia.gov.rs. 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова