Printer Friendly Version Prijava rodjenja deteta @ 19 February 2014 09:19 AM
 

Ukoliko je dete rođeno u inostranstvu, prijavu rođenja radi upisa u matičnu knjigu rođenih u Republici Srbiji i u Knjigu državljana Republike Srbije možete podneti u Ambasadi Republike Srbije u Oslu ukoliko živite na našem konzularnom području.

Prilikom podnošenja prijave ličnim dolaskom obavezno je prisustvo oba roditelja koji su u trenutku rođenja deteta državljani Republike Srbije i poseduju važeće isprave Republike Srbije (pasoš ili ličnu kartu). U slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin potrebno je da i on/ona bude prisutna sa važećim ispravama.

Po prijemu zahteva, diplomatsko-konzularno predstavništvo ga odmah prosleđuje mesno nadležnoj matičnoj službi u Republici Srbiji radi upisa deteta u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana.

Dokumentacija neophodna za prijavu rođenja:

  1. formulari za prijavu rođenja deteta (upis u MKR i upis u KD) na kojim se potpisuju oba roditelja i gde obavezno navodite grad i matično područje prijave;
  2. original izvod iz matične knjige rođenih (FØDSELATTEST) koji se dobija u Folkeregistru, overen pečatom Apostila (Apostille);
  3. prevod izvoda iz matične knjige rođenih za dete kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;
  4. uverenje o državljanstvu Republike Srbije barem jednog roditelja;
  5. pasoš i boravišna dozvola oba roditelja na uvid;
  6. izvod iz matične knjige venčanih iz Srbije. Može biti iz bilo koje godine, može i kopija. Neće se prihvatiti izvod iz matične knjige venčanih iz Norveške. Ukoliko brak sklopljen u Norveškoj nije prijavljen u Srbiji, neophodno je zajedno sa prijavom rođenja deteta izvršiti i prijavu braka.
  7. Dokaz o uplaćenoj konzularnoj taksi na račun ambasade. , prema cenovniku.

Prijava rođenja deteta je preduslov da dete dobije državljanstvo Republike Srbije. Prilikom prijave rođenja dete ne mora biti prisutno. Po obavljenom upisu potrebno je dete prijaviti na adresu u Srbiji (u nadležnom OUP-u). Ovo mogu da urade samo roditelji, i to lično, prilikom prvog odlaska u Srbiju.

Ukoliko roditelji nisu venčani, a otac deteta je državljanin R. Srbije, prilikom dolaska, otac u prisustvu službenika Ambasade daje izjavu o priznanju očinstva koju majka takođe potpisuje. U slučaju da je otac strani državljanin, priznanje očinstva vrši se pred nadležnim organom države čiji je državljanin i takvo propisno overena i prevedenoa izjava dostavlja na uvid. Ukoliko je brak sklopljen pred norveškim organom, a nije prijavljen u R. Srbiji, neophodno je da se činjenica sklapanja braka prijavi istovremeno sa prijavom rođenja deteta.

NAPOMENA: Dokumentaciju za prijavu rođenja deteta moguće je dostaviti preporučenom poštom. U tom slučaju neophodno je da roditelj/roditelji potpišu sve obrasce zahteva koji se potom overavaju pred norveškim notarom.