Printer Friendly Version PRIZNAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE OD STRANE KRALJEVINE NORVEŠKE - INFORMACIJA @ 8 December 2016 11:35 AM

          U vezi sa pitanjem priznavanja vozačih dozvola, Ambasada R.Srbije je na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova R.Srbije još 2014. g. uputila zvaničan predlog norveškom Direktoratu za javne puteve (Statens Vegvesen) za zaključivanje Bilateralnog sporazuma o priznavanju i zameni vozačkih dozvola između R.Srbije i K.Norveške. Tada nam je prvi put zvanično odgovreno da norveška strana nije zainteresovana za zaključivanje bilateralnog sporazuma sa drugim državama, zbog pooštravanja regulative o bezbednosti na putevima koja se primenjuje u Norveškoj počev od 2010.g. kada su prestali da važe stari sporazumi sa više od 40 zemalja u svetu, uključujući i našu.

         I pored ovakvog odgovora, ambasador, gdja. Suzana Bošković-Prodanović, je odmah nakon svog dolaska u novembru prošle godine, ponovo inicirala razgovore sa Statens Vegvesenom. U razgovoru sa šefom Odeljenja za koriščćenje puteva i vozila, Bodil Roning Drejer, upoznala je norvešku stranu sa opsežnom reformom propisa u našoj zemlji koja reguliše ovu materiju, a koja je izvršena upravo od 2010. g. na ovamo i u potpunosti je usaglašena sa EU regulativom. Ambasadorka je takođe izrazila spremnost naše strane da se pristupi razgovorima na radnom nivou, kako bi se norveška strana što detaljnije upoznala sa procedurom obuke vozača, polaganja vozačkog ispita i izdavanja vozačkih dozvola kod nas.

          Takođe, izrazili spremnost da ukoliko norveška strana nije zainteresovana za potpuno izjednačavanje i automastko recipročno priznavanje dozvola, možemo da razmatramo opciju delimičnog priznanja dozvola(npr. dodatna obuka za vožnju u zimskim uslovima).

           Nakon ovih razgovora, norveška strana je izrazila spremnost da obavi evaluacije pravnog okvira, ali i statistika o bezbednosti u saobraćaju u R.Srbiji. U tom kontekstu, Ambasada je dostavila Statens Vegvesenu prevedenu zakonsku regulativu koja reguliše ovu materiju u našoj zemlji krajem juna o.g. ali do sada nismo dobili odgovor norveške strane.

           Ambasada obaveštava svoje gradjane da će nastavit  razgovore na ovu temu sa norveškim organima.