Printer Friendly Version Izdavanje Sprovodnice za transport pokojnika (Norveška) @ 11 September 2019 10:05 AM
  1. Kopija važećeg pasoša ili nekog dokumenta sa slikom. Ako lice nema važeći pasoš R. Srbije neophodno je dostaviti dokaz o državljanstvu R. Srbije- Uverenje o državljanstvu. Ako porodica nije u mogućnosti da dostavi ništa od navedenog onda je neophodno priložiti neki dokument sa fotografijom R. Srbije iako nije važeći (stari pasoš, LK, vozačka dozvola itd.) 
  2. Izvod iz knjige umrlih iz okružnog suda u Norveškoj. Bez ovog dokumenta nećete biti u mogućnosti da upišete činjenicu smrti u Srbiji. Potvrda se na norveškom zove – Melding om dødsfall i izdaje je nadležni sud. Ovu originalnu potvrdu je potrebno overiti Apostile pečatom (Filkesman). Potvrdu nije potrebno prevoditi na srpski jezik. 
  3. Dozvola za prenos posmrtnih ostataka (Laissez passe/ Permit to Dispose of or Transport Human Remains) koju izdaje lokalna policija
  4. Nadležni zdravstveni organ (obično pri bolnici) treba da izda potvrdu da lice nije umrlo od neke zarazne bolesti.
  5. Bolnički izvod na kojem je jasno naznačeno ime i prezime preminulog lica, datum i mesto smrti, kao i uzrok smrti.
  6. Dokaz o ugovorenom transportu (tačan datum i vreme i avio prevoznik). U slučaju da se posmrtni ostaci transportuju kolima, neophodna je potvrda pogrebnog društva o trasi kretanja uz obavezno navođenje graničnog prelaza, registarskih oznaka automobila i imena i prezimena lica koje će upravljati vozilom za prenos posmrtnih ostataka.
  7. Potvrda da lice ima rezervisano grobno mesto u Srbiji. 
  8. Popunjen obrazac Prijava smrti u inostranstvu.
  9. Dokaz o uplaćenoj konzularnoj taksi, prema cenovniku. 

Kada sakupite svu dokumentaciju možete sve skenirano poslati mejlom na adresu konzularno@serbianembassy.no Nakon toga možete  zakazati termin radi preuzmanja Sprovodnice. Molimo vas da obavezno naznačite ko je podnosilac zahteva i u kakvom je srodstvu sa preminulim (brat, sestra, dete, unuk itd.).Prilikom dolaska u ambasadu neophodno da podnosilac zahteva ponese orginalna dokumenta na uvid kao i svoj lični dokumenat sa fotografijom.

U slučaju dodatnih pitanja molimo vas da kontaktirate Ambasadu.