Printer Friendly Version РЕЖИМ УЛАСКА У КРАЉЕВИНУ НОРВЕШКУ @ 30 December 2020 08:59 AM

30.12.2020.

Држављани Србије могу ући у Норвешку ако имају регулисан боравак у земљи или норвешко држављанство.

У Норвешку могу ући страни држављани, ако долазе у посету: супружницима или регистрованим партнерима; партнерима са којима имају децу или живе заједно дуже од две године; деци или пасторцима млађим од 21 године; родитељима и супружницима родитеља (очух/маћеха); емотивном партнеру са којим су у вези најмање девет месеци и са којим су се најмање једном физички срели - образац који се попуњава налази се у следећем линку:

https://www.udi.no/globalassets/global/aktuelt/korona/solemn-declaration-on-relationship_e.pdf.

У Норвешку могу ући и: деца и усвојена деца старија од 21 године особа која живе у Норвешкој, родитељи/очуси/маћехе деце старије од 21 године која живе у Норвешкој; бабе и деде/бабе и деде по усвојењу особа које живе у Норвешкој; унуци /унуци по усвојењу особа које живе у Норвешкој; деца из партнерских веза, супружници, регистровани партнери и деца Норвежана који живе у иностранству, а путују у Норвешку заједно са норвешким држављанином; држављани из земаља ЕЕА споразума и њихови чланови породица који живе у трећим земљама.

Од 9. новембра за улазак лица који немају регулисан боравак нити норвешко држављанство, обавезан је негативан PCR тест или брзи антигенски тест, не старији од 72 сата, као и десетодневни хотелски карантин. Детаљне информације се могу наћи у следећим линковима:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/requirement-of-negative-covid-19-test-to-enter-norway/id2784181/

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/

Изузетак од боравка у карантин хотелу могућ је ако посетиоци могу документовати да имају адектвано место на ком могу провести карантин. Захтев је да посетилац има одвојену собу, одвојено купатило, одвојену кухињу и да може избећи блиски контакт са другима. Приликом уласка у земљу, посетилац мора да приложи потврду особе која ставља на располагање место боравка. Ова потврда може бити дата у форми попуњеног обрасца који се налази на линку:

avkrysningsskjema_karantenehotell_engelsk.pdf (regjeringen.no)

којим се потврђује да место на ком ће се провести карантин има приватну собу, приступ одвојеном купатилу и кухињу, односно услугу исхране и да је могуће избећи контакт са другима. Ако је реч о боравку у обичном хотелу, обавеза хотела је да достави горе наведену документацију.Од 29.12.2020. могуће је скратити боравак у карантину на седам дана, након урађена два PCR теста, први у три дана од доласка, а други седмог дана од доласка.

Уведена је обавезна регистрација свих лица која улазе у Норвешку, укључујући норвешке држављане. Формулар који је потребно попунити налази се на линку:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/government-introduced-registration-requirement-for-all-people-entering-norway/id2815594/