Printer Friendly Version Režim ulaska u Kraljevinu Norvešku @ 30 December 2020 09:08 AM

30.12.2020.

Državljani Srbije mogu ući u Norvešku ako imaju regulisan boravak u zemlji ili norveško državljanstvo.

U Norvešku mogu ući strani državljani, ako dolaze u posetu: supružnicima ili registrovanim partnerima; partnerima sa kojima imaju decu ili žive zajedno duže od dve godine; deci ili pastorcima mlađim od 21 godine; roditeljima i supružnicima roditelja (očuh/maćeha); emotivnom partneru sa kojim su u vezi najmanje devet meseci i sa kojim su se najmanje jednom fizički sreli - obrazac koji se popunjava nalazi se u sledećem linku:

https://www.udi.no/globalassets/global/aktuelt/korona/solemn-declaration-on-relationship_e.pdf.

U Norvešku mogu ući i: deca i usvojena deca starija od 21 godine osoba koja žive u Norveškoj, roditelji/očusi/maćehe dece starije od 21 godine koja žive u Norveškoj; babe i dede/babe i dede po usvojenju osoba koje žive u Norveškoj; unuci /unuci po usvojenju osoba koje žive u Norveškoj; deca iz partnerskih veza, supružnici, registrovani partneri i deca Norvežana koji žive u inostranstvu, a putuju u Norvešku zajedno sa norveškim državljaninom; državljani iz zemalja EEA sporazuma i njihovi članovi porodica koji žive u trećim zemljama.

Od 9. novembra za ulazak lica koji nemaju regulisan boravak niti norveško državljanstvo, obavezan je negativan PCR test ili brzi antigenski test, ne stariji od 72 sata, kao i desetodnevni hotelski karantin. Detaljne informacije se mogu naći u sledećim linkovima:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/requirement-of-negative-covid-19-test-to-enter-norway/id2784181/

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/

Izuzetak od boravka u karantin hotelu moguć je ako posetioci mogu dokumentovati da imaju adektvano mesto na kom mogu provesti karantin. Zahtev je da posetilac ima odvojenu sobu, odvojeno kupatilo, odvojenu kuhinju i da može izbeći bliski kontakt sa drugima. Prilikom ulaska u zemlju, posetilac mora da priloži potvrdu osobe koja stavlja na raspolaganje mesto boravka. Ova potvrda može biti data u formi popunjenog obrasca koji se nalazi na linku: 

avkrysningsskjema_karantenehotell_engelsk.pdf (regjeringen.no)

kojim se potvrđuje da mesto na kom će se provesti karantin ima privatnu sobu, pristup odvojenom kupatilu i kuhinju, odnosno uslugu ishrane i da je moguće izbeći kontakt sa drugima. Ako je reč o boravku u običnom hotelu, obaveza hotela je da dostavi gore navedenu dokumentaciju.Od 29.12.2020. moguće je skratiti boravak u karantinu na sedam dana, nakon urađena dva PCR testa, prvi u tri dana od dolaska, a drugi sedmog dana od dolaska.

Uvedena je obavezna registracija svih lica koja ulaze u Norvešku, uključujući norveške državljane. Formular koji je potrebno popuniti nalazi se na linku:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/government-introduced-registration-requirement-for-all-people-entering-norway/id2815594/