Printer Friendly Version Прво депоновање пољопривредног семена из Р. Србије у Светски трезор на Свалбарду (Svalbard Global Seed Vault) @ 26 October 2021 02:17 PM

26.10.2021.

Амбасадор Драган Петровић је у име Републике Србије по први пут депоновао семе пољопривредних биљака у Светски трезор семена на Свалбарду.  Депоновање деведесет шест наших најзначајнијих домаћих сорти пшенице, јечма, овса и ражи, одабраних од стране Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, допринеће глобалним напорима да се обезбеди прехрамбена сигурност будућих генерација. У овој јединственој бази чува се преко милион узорака семена из скоро свих земаља света.

Домаћини церемоније коју су организовали представници Министарства пољопривреде и хране и Nordgen, који заједнички управљају трезором, изразили су задовољство што је Србија депоновала своје пољопривредно семе. Амбасадору је, у име Сандре Борк министарке пољопривреде и хране, уручен сертификат о депоновању. 

Прво складиштење семена из Србије на Свалбарду реализовано је преко међународног пројекта чији је руководилац Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, а који финансира Фонд за расподелу добробити, и Међународни уговор о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду - ФАО.