Printer Friendly Version Prvo deponovanje poljoprivrednog semena iz R. Srbije u Svetski trezor na Svalbardu (Svalbard Global Seed Vault) @ 26 October 2021 02:28 PM

26.10.2021.

Ambasador Dragan Petrović je u ime Republike Srbije po prvi put deponovao seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor semena na Svalbardu.  Deponovanje devedeset šest naših najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži, odabranih od strane Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, doprineće globalnim naporima da se obezbedi prehrambena sigurnost budućih generacija. U ovoj jedinstvenoj bazi čuva se preko milion uzoraka semena iz skoro svih zemalja sveta.

Domaćini ceremonije koju su organizovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i hrane i Nordgen, koji zajednički upravljaju trezorom, izrazili su zadovoljstvo što je Srbija deponovala svoje poljoprivredno seme. Ambasadoru je, u ime Sandre Bork ministarke poljoprivrede i hrane, uručen sertifikat o deponovanju. 

Prvo skladištenje semena iz Srbije na Svalbardu realizovano je preko međunarodnog projekta čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, a koji finansira Fond za raspodelu dobrobiti, i Međunarodni ugovor o biljnim i genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu - FAO.