Printer Friendly Version Ambasador Dragan Petrovic predao akreditivna pisma predsedniku Islanda Gvidniju Johanesonu @ 12 November 2021 08:52 AM

12.11.2021.

Ambasador Dragan Petrović predao je 10. novembra 2021. godine, tokom ceremonije u Rejkjaviku, akreditivna pisma predsedniku Islanda Gvidniju Johanesonu, kojima ga je predsednik Aleksandar Vučić imenovao za ambasadora Republike Srbije u Republici Island, sa sedištem u Oslu.

Tokom susreta, predsednik Johaneson posebno je ukazao na doprinos predstavnika srpske zajednice dešavanjima na Islandu u oblasti sporta i kulture. U razgovoru je takodje izražen obostrani interes za unapredjenje trgovinske razmene i privredne saradnje, naročito u oblastima korišćenja geotermalnih izvora, obnovljive energije i zaštite životne sredine.

Ambasador Petrović informisao je predsednika Johanesona o ekonomskim potencijalima Srbije, procesu evrointegracija, kao i regionalnoj saradnji za koju se naša zemlja zalaže, i pozvao na jačanje prisustva i ulaganja islandskih privrednika u pomenutom oblastima.

Za vreme boravka u Rejkjaviku, ambasador Petrović imao je i odvojene susrete sa ministarkom industrije, inovacija i turizma Tordis Kolbrun Gilfadotir, zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova, kao i predstavnicima srpske dijaspore na Islandu.