Printer Friendly Version Расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије @ 2 December 2021 01:12 PM

02.12.2021.

Амбасада Републике Србије у Краљевини Норвешкој обавештава да је председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе издало је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму, које је доступно на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/

Увид у јединствени бирачки списак (ЈБС) може се извршити електронским путем, уношењем података о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте на званичној страници Министарства државне управе и локалне самоуправе:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Држављани Републике Србије са бирачким правом,  који бораве у Краљевини Норвешкој или Републици Исланд, могу поднети захтев за гласање на предстојећем референдуму преко Амбасаде Републике Србије у Ослу, најкасније до поноћи  25. децембра 2021. године.

Формулар захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети ОВДЕ.

Потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Р. Србије потребно је до назначеног рока доставити Амбасади Републике Србије у Ослу поштом, факсом или мејлом.

Адреса:
Embassy of the Republic of Serbia, Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo
Факс (0047) 2283-8314

E-mail: ambasada@serbianembassy.no

Лице које је држављанин Р. Србије и има пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у јединствени бирачки списак, потребно је да преко Амбасаде поднесе захтев за упис у ЈБС.

Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.

Тек након што захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, дипломатско-конзуларно представништво може примити и процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Напомена: гласачко место ће бити отворено под условом да је пријављено минимум 100 гласача.