Printer Friendly Version Raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije @ 2 December 2021 01:24 PM

02.12.2021.

Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj obaveštava da je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić potpisao Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na republičkom referendumu, koje je dostupno na sledećem linku:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/

Uvid u jedinstveni birački spisak (JBS) može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte na zvaničnoj stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Državljani Republike Srbije sa biračkim pravom, koji borave u Kraljevini Norveškoj ili Republici Island, mogu podneti zahtev za glasanje na predstojećem referendumu preko Ambasade Republike Srbije u Oslu, najkasnije do ponoći  25. decembra 2021. godine.

Formular zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti OVDE.

Potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole R. Srbije potrebno je do naznačenog roka dostaviti Ambasadi Republike Srbije u Oslu poštom, faksom ili mejlom.

Adresa:
Embassy of the Republic of Serbia, Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo
Faks (0047) 2283-8314

E-mail: ambasada@serbianembassy.no

Lice koje je državljanin R. Srbije i ima prebivalište u Republici Srbiji, a nije upisano u jedinstveni birački spisak, potrebno je da preko ambasade podnese zahtev za upis u JBS.

Formular zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti OVDE.

Tek nakon što zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, diplomatsko-konzularno predstavništvo može primiti i procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu.

Napomena: glasačko mesto će biti otvoreno pod uslovom da je prijavljeno minimum 100 glasača.