Printer Friendly Version ОСЛО-Конференција „Крвави пут-којим путем даље“ @ 3 February 2022 03:44 PM

03.02.2022.

Амбасадор Драган Петровић учествовао је на конференцији „Крвави пут-којим путем даље“ која је у организацији фондације „Култура сећања“ и Савеза српских удружења одржана  у Јеврејском музеју  у Ослу 2.  фебруара 2022. године. 

На конференцији посвећеној страдалим српским интернирцима у Другом светском рату у окупираној Норвешкој, говорили су еминентни норвешки историчари Кнут Флувик Туресен, Фин Ренебу и новинар Саша Димитријевић, аутор књиге „Varden”. Приказан је документарни филм „Крст од крви“ аутора Симе Брдара и најављено је ново остварење „Логор смрти у Карашјоку“ који ће српској и норвешкој публици бити приказан у склопу овогодишњег обележавања 80. годишњице од доласка првих српских интернираца у Норвешку. Председник Друштва пријатељства Норвешка-ЗБ Ралф Фјeлестад, обратио се учесницима конференције видео поруком, најављујући низ манифестација посвећених обележавњу годишњице доласка интернираца.

Амбасадор Петровић поздравио је присутне учеснике, подестивши да је у окупирану Норвешку током Другог светског рата доведено преко 4000 интернираца, од којих су већина били Срби, а више од половине је страдало у логорима широм земље. Амбасадор је изразио посебну захвалност норвешком народу на свесрдној помоћи нашим интернирцима упркос ризику по сопствени живот, као и на континуираној пажњи коју надлежне институције посвећују очувању меморијала који сведоче о невиним жртвама фашизма.