Printer Friendly Version OSLO-Konferencija „Krvavi put-kojim putem dalje“ @ 3 February 2022 03:47 PM

03.02.2022.

Ambasador Dragan Petrović učestvovao je na konferenciji „Krvavi put-kojim putem dalje“ koja je u organizaciji fondacije „Kultura sećanja“ i Saveza srpskih udruženja održana  u Jevrejskom muzeju  u Oslu 2.  februara 2022. godine. 

Na konferenciji posvećenoj stradalim srpskim internircima u Drugom svetskom ratu u okupiranoj Norveškoj, govorili su eminentni norveški istoričari Knut Fluvik Turesen, Fin Renebu i novinar Saša Dimitrijević, autor knjige „Varden”. Prikazan je dokumentarni film „Krst od krvi“ autora Sime Brdara i najavljeno je novo ostvarenje „Logor smrti u Karašjoku“ koji će srpskoj i norveškoj publici biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg obeležavanja 80. godišnjice od dolaska prvih srpskih interniraca u Norvešku. Predsednik Društva prijateljstva Norveška-ZB Ralf Fjelestad, obratio se učesnicima konferencije video porukom, najavljujući niz manifestacija posvećenih obeležavnju godišnjice dolaska interniraca.

Ambasador Petrović pozdravio je prisutne učesnike, podestivši da je u okupiranu Norvešku tokom Drugog svetskog rata dovedeno preko 4000 interniraca, od kojih su većina bili Srbi, a više od polovine je stradalo u logorima širom zemlje. Ambasador je izrazio posebnu zahvalnost norveškom narodu na svesrdnoj pomoći našim internircima uprkos riziku po sopstveni život, kao i na kontinuiranoj pažnji koju nadležne institucije posvećuju očuvanju memorijala koji svedoče o nevinim žrtvama fašizma.