Printer Friendly Version Dan državnosti Republike Srbije - Sretenje @ 15 February 2022 08:41 AM

15.02.2022.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku građanima i građankama Srbije povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, u kojoj se kaže:

"Sve što imamo danas ne bi postojalo bez Sretenja 1804. godine u Marićevića jaruzi kraj Topole. Tada smo i mi i naša država postali mogući zahvaljujući herojstvu predaka i njihovoj svesti da je sloboda važnija od svega. I baš kao što su se Karađorđevi ustanici okupili da bi se izborili za slobodu i vaskrs srpske države, tako i danas kao nacija budimo ujedinjeni u borbi za Srbiju budućnosti. To dugujemo našim precima, ali pre svega našim potomcima.

Srbija je danas među najbrže rastućim ekonomijama Evrope. Učinili smo je zemljom brzih saobraćajnica, snažne privrede, savremenih tehnologija. Nakon godina stagniranja i zaostajanja uhvatili smo korak sa svetom i postali motor razvoja čitavog regiona.

Broj prijatelja Srbije se umnožava, a oni koji u prošlosti nisu uvek imali sluha za naše državne i nacionalne interese, danas su spremni da nas saslušaju, jer Srbija se kao uspešna demokratska država za to izborila.

Simbolika Sretenja nije nešto zbog čega treba da se kao narod osećamo superiorno, ali je svakako osnov da se ne osećamo manje vredno od nekih u našem bližem ili daljem okruženju. Srbija i srpski narod i danas jednako vole slobodu i imaju istu želju, da svoje društvo urede na najnaprednijim civilizacijskim tekovinama. Na to nas obavezuju i nebrojene žrtve naših sunarodnika koji su svoje živote ugradili u temelje ove države – da bi naš narod bio svoj na svome, da bi rastao i napredovao.

Na ovaj veliki dan, setimo se slavnih predaka, svih onih koji su položili život da bi Srbija postojala, i zavetujmo se da živimo za to da ona svakoga dana bude bolja i uspešnija. Naša borba danas mora biti demokratska, naše kubure i jatagani biće znanje i vredan rad, a naša džebana sloga i strpljenje. Stabilnost i mir su uslov našeg uspeha.
Sretnimo se na Sretenje za našu Srbiju, zemlju vrednih i uspešnih ljudi, na koju bi naši slavni preci bili ponosni, a koju će naša deca voleti i za nju se boriti svim srcem. Srećan Dan državnosti."