Printer Friendly Version Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović održao je studentima međunarodnih odnosa Univerziteta u Oslu predavanje „Spoljna politika Republike Srbije i pitanje Kosova Metohije” @ 8 March 2022 01:10 PM

08.03.2022.

Starović je upoznao studente sa istorijskim, geografskim i geostrateškim položajem Srbije, a predstavivši nekadašnji položaj Srbije u okviru SFRJ, objasnio je hronologiju političkih dešavanja na ovim prostorima tokom devedesetih godina prošlog veka i uzroke i posledice NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Posebnu pažnju državni sekretar posvetio je pitanju Kosova i Metohije, počevši od deklaracije o nezavisnosti tzv. „Kosova" iz februara 2008. godine, apostrofirajući da je ona doneta protivno ne samo međunarodnom pravu i Završnom aktu iz Helsinkija, već i rezoluciji SB UN 1244. Starović je posebno govorio o pogromu srpskog stanovništva, našem kulturnom nasleđu na KiM, kao i o aktuelnom položaju Srba i njihove imovine u južnoj srpskoj pokrajini.

Državni sekretar je informisao norveške studente i o evropskom putu Srbije, našem ekonomskom napretku i uspešnim reformama u mnogim oblastima sprovedenim u prethodnih sedam godina. Takođe, govorio je o značaju regionalne saradnje i stabilnosti, posebno istakavši prednosti inicijative „Otvoreni Balkan“.

Današnjem predavanju u Ministarstvu prisustvovao je 81 student Univerziteta iz Osla, kojima je to bio sastavni deo studijskog putovanja i posete našoj zemlji.