Printer Friendly Version Посета Председника Републике Србије Александра Вучића Краљевини Норвешкој, 28-29. новембра 2022. године @ 12 December 2022 01:18 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у периоду од 28-29. новембра 2022. године у Краљевини Норвешкој. Том приликом посетио је градове Осло и Трондхајм.

Током радне посете Ослу, Председник Републике Србије имао је састанак са председником норвешког Парламента Масудом Гараханијем, након чега је на радном ручку разговарао са норвешким премијером Јонасом Гар Стореом. Председник Републике Србије је потом имао аудијенцију код норвешког краља Харалда Петог, а на којој је присуствовао и престолонаследник принц Хокон. Истог дана, председник Републике Србије посетио је гробље Вестре Гравлунд на којем је одржана званична комеморација и положио је венац на споменик страдалим Југословенима у окупираној Норвешкој. Такође, председник Републике Србије учествовао је на форуму са водећим норвешким фирмама у области енергетике.

Другог дана посете председник Републике Србије Александар Вучић посетио је Трондхајм где је обишао Норвешки универзитет науке и технологије, институт СИНТЕФ, Сименсову фабрику за производњу батерија, просторије и лабораторије НТНУ. Председник се састао и са српским студентима који студирају на Норвешком универзитету науке и технологије. Председник је током посете Трондхајму, у пратњи градоначелнице овог града Рите Отервик, обишао и катедралу Нидарос.