Printer Friendly Version Poseta Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Kraljevini Norveškoj, 28-29. novembra 2022. godine @ 12 December 2022 01:43 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u periodu od 28-29. novembra 2022. godine u Kraljevini Norveškoj. Tom prilikom posetio je gradove Oslo i Trondhajm.

Tokom radne posete Oslu, Predsednik Republike Srbije imao je sastanak sa predsednikom norveškog Parlamenta Masudom Garahanijem, nakon čega je na radnom ručku razgovarao sa norveškim premijerom Jonasom Gar Storeom. Predsednik Republike Srbije je potom imao audijenciju kod norveškog kralja Haralda Petog, a na kojoj je prisustvovao i prestolonaslednik princ Hokon. Istog dana, predsednik Republike Srbije posetio je groblje Vestre Gravlund na kojem je održana zvanična komemoracija i položio je venac na spomenik stradalim Jugoslovenima u okupiranoj Norveškoj. Takođe, predsednik Republike Srbije učestvovao je na forumu sa vodećim norveškim firmama u oblasti energetike.

Drugog dana posete predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je Trondhajm gde je obišao Norveški univerzitet nauke i tehnologije, institut SINTEF, Simensovu fabriku za proizvodnju baterija, prostorije i laboratorije NTNU. Predsednik se sastao i sa srpskim studentima koji studiraju na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije. Predsednik je tokom posete Trondhajmu, u pratnji gradonačelnice ovog grada Rite Otervik, obišao i katedralu Nidaros.