Printer Friendly Version Proslava Nacionalnog dana Islanda u Rejkjaviku @ 20 June 2023 11:12 AM

20.06.2023.

Ambasador Dragan Petrović prisustvovao je 17. juna proslavi Nacionalnog dana Islanda u Rejkjaviku, kojom prilikom je imao kraće susrete sa predsednikom Gudnijem Johanesonom i ministarkom spoljnih poslova Tordis Gilfadotir. Predsednik Johaneson izneo je tokom razgovora iskreno žaljenje zbog nedavnih tragedija koje su zadesile Srbiju i poželeo uspešan oporavak povređenima.

Tokom boravka na Islandu, ambasador Petrović je sa članovima diplomatskog kora obišao postrojenja za eksploataciju termalnih voda i proizvodnju električne energije, po čemu je ova zemlja među vodećima u svetu, kao i postrojenja za prečišćavanje vazduha i industrijskih otpadnih gasova od ugljen-dioksida i njegovo skladištenje u podzemnim geološkim formacijama kojima ostrvo obiluje.

Sastanak je održan i sa predstavnicima srpske dijaspore okupljenih u okviru Centra srpske kulture na Islandu, kojom prilikom razgovarano o planovima Centra, mogućnostima za otvaranje dopunske škole na srpskom jeziku, konzularnim pitanjima i sl.