Printer Friendly Version Скуп о дијалектима јужне Србије на Норвешкој академији наука @ 25 October 2023 02:43 PM

25.10.2023.

Амбасадор Драган Петровић учествовао је 25. октобра на свечаности поводом 120. годишњице од објављивања прве научне студије посвећене дијалектима јужне Србије, коју је 1903. године сачинио угледни норвешки слависта Олаф Брок.

На скупу одржаном у коорганизацији Амбасаде Р. Србије у Ослу и Норвешке академије наука о опусу професора Олафа Брока, његовом значају за српску дијалектологију и славистику, као и политичким кретањима у Србији и на Балкану на прелазу између два столећа говорили су др Гун Биркелунд, генерална директорка Академије, др Тања Милосављевић, виши научни сарадник на Институту за српски језик Српске академије наука и уметности, др Татјана Трајковић, професор дијалектологије на Филолошком факултету Универзитета у Нишу, те амбасадори Србије и Аустрије у Норвешкој, Драган Петровић и др Стефан Перингер.

Свечаности су присуствовали др Фроде Хелан, декан Факултета друштвених наука Универзитета у Ослу, професори Департмана за књижевност и европске језике Факултета друштвених наука, професори и научни радници српског порекла са више норвешких универзитета, као и представници Министарства спољних послова Норвешке. Посебно место међу званицима имала је др Ингвилд Брок, рођака Олафа Брока, такође лингвиста и професор у пензији.

На почетку догађаја, пригодан уметнички програм са делима норвешких, аустријских и српских аутора извео је композитор и пијаниста Владимир Пухалац. Учесницима скупа представљени су и репринти насловних страница водећег норвешког дневног листа Афтенпостен из 1899. године са серијалом Брокових путописних текстова које је са пуно детаља и наклоности према домаћинима писао током студијског боравка у Краљевини Србији.