Printer Friendly Version ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ @ 2 November 2023 11:23 AM

02.11.2023.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СУГРАЂАНЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У КРАЉЕВИНИ НОРВЕШКОЈ И НА ИСЛАНДУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА


На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 и 16/22), обавештавамо пунолетне суграђане који имају боравиште у Краљевини Норвешкој и на Исланду да преко Амбасаде Републике Србије у Ослу до 25. новембра 2023. године у поноћ могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Проверу да ли сте уписани у бирачки списак у Републици Србији можете извршити преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико сте уписани у бирачки списак у Републици Србији, потребно је попунити, потписати и доставити на е-мејл адресу izbori2023@serbianembassy.no Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству, који можете преузети ОВДЕ, као и копију важеће личне карте или копију важећег пасоша. Аутоматски генерисана порука потврдиће пријем докумената.

Уколико нисте уписани у бирачки списак, потребно је да заједно доставите попуњен и потписан Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији, који можете преузети ОВДЕ, затим Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству, који можете преузети ОВДЕ, као и копију важеће личне карте или важећег пасоша на е-мејл адресу izbori2023@serbianembassy.no

Уколико нисте у могућности да упутите е-мејл, наведена документа је, у предвиђеном року, могуће послати поштом, или донети лично у Амбасаду.

Уколико услови за отварање бирачког места у Амбасади Републике Србије у Ослу буду испуњени, за шта је потребно да се за гласање у иностранству пријави најмање 100 бирача, надлежна општинска, односно градска управа донеће решење да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству, које ће Амбасада сваком бирачу понаособ доставити е-мејлом.