Printer Friendly Version IZBORI U REPUBLICI SRBIJI 17. DECEMBRA 2023. GODINE @ 2 November 2023 12:44 PM

02.11.2023.

OBAVEŠTENjE ZA SUGRAĐANE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U KRALjEVINI NORVEŠKOJ I NA ISLANDU O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA


Na osnovu člana 16. stav 2. i člana 24. stav 3. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 i 16/22), obaveštavamo punoletne sugrađane koji imaju boravište u Kraljevini Norveškoj i na Islandu da preko Ambasade Republike Srbije u Oslu do 25. novembra 2023. godine u ponoć mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Proveru da li ste upisani u birački spisak u Republici Srbiji možete izvršiti preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko ste upisani u birački spisak u Republici Srbiji, potrebno je popuniti, potpisati i dostaviti na e-mejl adresu izbori2023@serbianembassy.no Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu, koji možete preuzeti OVDE, kao i kopiju važeće lične karte ili kopiju važećeg pasoša. Automatski generisana poruka potvrdiće prijem dokumenata.

Ukoliko niste upisani u birački spisak, potrebno je da zajedno dostavite popunjen i potpisan Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, koji možete preuzeti OVDE, zatim Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu, koji možete preuzeti OVDE, kao i kopiju važeće lične karte ili važećeg pasoša na e-mejl adresu izbori2023@serbianembassy.no

Ukoliko niste u mogućnosti da uputite e-mejl, navedena dokumenta je, u predviđenom roku, moguće poslati poštom, ili doneti lično u Ambasadu.

Ukoliko uslovi za otvaranje biračkog mesta u Ambasadi Republike Srbije u Oslu budu ispunjeni, za šta je potrebno da se za glasanje u inostranstvu prijavi najmanje 100 birača, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava doneće rešenje da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu, koje će Ambasada svakom biraču ponaosob dostaviti e-mejlom.