Printer Friendly Version Премијера филма 33 анђела у Ослу @ 11 December 2023 03:17 PM

12.12.2023.

У Ослу је 9. децембра одржана инострана премијера документарно-играног филма „33 анђела“, посвећеног страдању малолетних Срба у радним логорима у окупираној Норвешкој током Другог светског рата. Филм је сниман на просторима Србије, Хрватске и Норвешке, уз подршку великог броја институција и појединаца, као и уз учешће и ангажовање историчара и сведока тешких злочина почињених против српске деце. 

На премијери су поред амбасадора Драгана Петровића говорили и Јоханес Солберг, копродуцент и наратор у филму; Хокон Винје, представник Министарства културе Норвешке и шеф Службе за ратне меморијале; Душица Давидовић, заменица градоначелнице Ниша; Братислав Вучковић, председник нишке Општине Палилула; и Бранко Димовић Димески, аутор пројекта и директор филма. Публици су представљени и аутори музике, талентовани десетогодишњак Андреј Стојановић, који је већ компоновао нумере за филм „Страдање Срба у Карашјоку“, као и петнаестогодишња Стела Торесен. 

Пројекција је организована у филмској сали Кинотеке уз подршку Црквене општине Св. Василије Острошки из Осла.

Остварење „33 анђела“ би поново требало да се нађе пред норвешком публиком почетком следеће године током филмског фестивала у Трондхајму.