Printer Friendly Version Premijera filma 33 andjela u Oslu @ 11 December 2023 03:19 PM

12.12.2023.

U Oslu je 9. decembra održana inostrana premijera dokumentarno-igranog filma „33 anđela“, posvećenog stradanju maloletnih Srba u radnim logorima u okupiranoj Norveškoj tokom Drugog svetskog rata. Film je sniman na prostorima Srbije, Hrvatske i Norveške, uz podršku velikog broja institucija i pojedinaca, kao i uz učešće i angažovanje istoričara i svedoka teških zločina počinjenih protiv srpske dece. 

Na premijeri su pored ambasadora Dragana Petrovića govorili i Johanes Solberg, koproducent i narator u filmu; Hokon Vinje, predstavnik Ministarstva kulture Norveške i šef Službe za ratne memorijale; Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša; Bratislav Vučković, predsednik niške Opštine Palilula; i Branko Dimović Dimeski, autor projekta i direktor filma. Publici su predstavljeni i autori muzike, talentovani desetogodišnjak Andrej Stojanović, koji je već komponovao numere za film „Stradanje Srba u Karašjoku“, kao i petnaestogodišnja Stela Toresen. 

Projekcija je organizovana u filmskoj sali Kinoteke uz podršku Crkvene opštine Sv. Vasilije Ostroški iz Osla.

Ostvarenje „33 anđela“ bi ponovo trebalo da se nađe pred norveškom publikom početkom sledeće godine tokom filmskog festivala u Trondhajmu.