Printer Friendly Version Отварања Српске школе у Рејкјавику од стране преседника Исланда @ 29 January 2024 12:19 PM

29.01.2024.

                Председник Исланда Гудни Јоханесон свечано је 27. јануара отворио допунску школу за извођење наставе на српском језику у Рејкјавику, истакавши у свом обраћању присутним ученицима, родитељима и члановима наше дијаспоре на огроман значај овакве институције за успостављање и неговање идентитета и културе код најмлађих. Преседник Јоханесон се такође са много наклоности осврнуо на пријатељске односе Исланда и Србије, као и на укупан допринос чланова српске заједнице исландском друштву.

 

         Поруку председника Александра Вучића и личну захвалност председнику Гуднију Јоханесону за подршкуотварању Српске школе на Исланду присутнима је пренео амбасадор Драган Петровић. Руководству и члановима удружења Срба на Исланду пренета је честитка за залагање у реализацији овог пројекта, а ученицима „најсеверније“ српске школе на свету и њиховим родитељима упућене су жеље за успешну школску годину. 

            Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, упутио је у пригодној видео поруци захвалност председнику Јоханесону, а  ђацима и свим члановима наше дијаспоре честитао на великом успеху, нагласивши значај правовременог учења српског језика у очувању наше културе. 

 

            Данијела Живојиновић, председница удружења „Српски културни центар на Исланду“, изнела је велико задовољство што је председник Јоханесон прихватио да подржи и симболично отвори Српску школу, захваливши истовремено на свесрдној помоћи свих надлежних институција из матице у реализацији овако значајног пројекта за нашу дијаспору на Исланду, истакавши и веома добру сарадњу са градским властима Рејкјавика и руководством школе Fellaskóli, у којим просторијама ће се изводити настава са 32 ученика.